Select the search type
 
  • Site
  • Web
Search
en-USel-GRit-ITes-ESro-RObg-BGtr-TR
You are here:   SCOPUL PROIECTULUI
Register   |  Login

Scopul proiectului

Istoric

Pe parcursul ultimei decade, miscarea spre o lume mai ecologica s-a intensificat in toata lumea, iar Procesul de la Lisabona propune clar ca inovarea si dezvoltarea sa mearga cap la cap cu protectia mediului. Multe studii au aratat ca adoptarea unor “practici ecologice” si crearea unor produse, procese si servicii prietenoase cu mediul contribuie la competitivitatea companiilor in mai multe moduri, printre care mai multe oportunitati de afaceri, reducerea costurilor, imbunatatirea imaginii companiilor, avantajul de marketing si crearea unor locuri de munca sanatoase. Este indubitabil faptul ca atunci cand IMM-urile incearca sa initieze astfel de activitati ecologice, este necesar si un set de calitati si competente avansate in domeniu. Bazandu-ne pe idea ca “afacerile verzi sunt afaceri inteligente”, programele de instruire ecologice sunt considerate necesare pentru a sprijini eficient companiile in ceea ce inseamna administrare si integrare a practicilor ecologice.

Proiectul se adreseaza nevoilor IMM-urilor si implica managerii, administratorii, sefii departamentelor de resurse umane si achizitii, consultantii ecologici, precum si profesionistii VET, liderii autoritatilor publice, factorii de decizie si practicantii din domeniu. 

Obiective

Desi antreprenoriatul ecologic ofera multe avantaje IMM-urilor, exista un numar limitat de companii care au fost capabile sa urmeze calea grijii fata de mediu. Intr-adevar, sondajele indica ca doar 1% din IMM-uri folosesc surse alternative de energie. Acest lucru se poate justifica prin: 

  • Majoritatea antreprenorilor poseda cunostinte reduse in domeniul antreprenoriatului verde.
  • Exista o lipsa a campaniilor de constientizare organizate, in general.
  • Exista acces limitat la informatii si material de instruire relevant.

Ca raspuns la sprijinul ecologic limitat, proiectul se concentreaza asupra furnizarii unui program de instruire ecologic, avand ca obiectiv imbunatatirea cunostintelor si calitatilor antreprenorilor si profesionistilor din domeniu legate de introducerea efectiva si administrarea practicilor verzi. 

Una dintre principalele tinte este atragerea de intreprinderi mici si mijlocii care vor realiza importanta afacerilor ecologice ca factor esential al competitivitatii si cresterii lor. Aceste IMM-uri vor fi implicate voluntar pe aproape toata perioada proiectului si vor avea parte de o experienta unica si cunostinte pentru a face afaceri ecologice. Proiectul urmareste implicarea unui numar mare de IMM-uri pentru realizarea sondajelor de nevoi de instruire si pentru a participa la instruirea-pilot. Proiectul GoGreen se va concentra asupra IMM-urilor din diferite sectoare, care doresc sa isi transforme afacerile in Antreprenoriate Ecologice.

In cadrul Camerelor de Comert, vor fi create Birouri Ecologice Speciale care vor participa in exploatarea si sustenabilitatea rezultatelor proiectului.
 

Metodologie

Pentru a creste constiinciozitatea si a crea o retea de factori de decizie, proiectul va fi organizat intr-un mod care sa implice urmatorii pasi:
 

  • Analiza lipsurilor de cunostiinte: prin sondaje in toate tarile participante si cercetari de piata;
  • Descrierea cerintelor metodologice, educationale si tehnologice pentru instruire: model de instruire;
  • Pregatirea materialului de instruire si a infrastructurii tehnologice (Centrul de Resurse GoGreen);
  • Localizare Lingvistica si Culturala: platforma de e-learning va fi construita in limbile greaca, romana, italiana, turca, bulgara si spaniola, impreuna cu continutul modulelor de instruire; si,
  • Testarea-pilot si evaluarea programului de instruire: atat “Formarea de Formatori” cat si “Seminariile si Atelierele de Lucru pentru cei instruiti”.

In plus, este planificata o diseminarea si exploatare transversala a rezultatelor proiectului, fiind elaborat si un plan detaliat de exploatare pentru a obtine impactul maxim.

Din punct de vedere al planificarii, proiectul este impartit in pachete de lucru relevante, care, la randul lor, sunt impartite in sarcini alocate partenerilor, in functie de zona de expertiza a fiecarui partener. 
 


Numar acord 2010-3538/001-001- GR-LEONARDO-LMP

Lider de proiect:

Camera din Arcadia

 

Grecia

 

Parteneri:
ALLWEB SOLUTIONS SA Grecia
MILITOS EMERGING TECHNOLOGIES & SERVICES Grecia
ROMA TRE UNIVERSITY Italia
EUROSPORTELLO Consorzio Eurosportello Confesercenti Italia
CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE DIN VALENCIA Spania
SCIENTER España Spania
CAMERA DE COMERT, INDUSTRIE SI AGRICULTURA A JUDETULUI ARAD Romania
BICC-SANDANSKI Bulgaria         
CAMERA DE INDUSTRIE DIN ISTANBUL Turcia

CAMERA DE COMERT DIN IZMIR 

 

Turcia

 

Durata: 01.10.2010 – 30.09.2012

Buget total: 400,000 €

Contributia UE: 297,700 €

Acest proiect este finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Acest website reflecta doar parerile autorului, iar Comisia Europeana nu este responsabila pentru orice utilizare a informatiilor continute. (This project has been funded with support from the European Commission. This website reflects the views only of the author, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.)